Het café
wat eten we met KerstF@TM@N (12/18/05 om 17:53:05): zelfverzonnen recept gebaseerd op m`n favorieten lam en Absint
Helfrich (12/18/05 om 19:17:30): Het mengsel van die drie soorten absint is wel bijzonder gewaagd, maar in een marinade moet het zeker kunnen, en al spel je absint op z'n Nieuw-Tsjechisch, ik denk zeker dat dit een prima recept kan zijn.
F@TM@N (12/18/05 om 19:32:01): en al spel je absint op z'n Nieuw-Tsjechischgelijk FF verbeterd ben gisteren nog naar de kerstmarkt in 078 geweest ....maar de lurker heeft geen 64 meer en geen batch one ....alleen nog het snoepdrankje batch 24-11 ...... anders wist ik nog wel een vreselijk goed recept .... tijgergoornalen geflambeert in batch one
radioflux (12/18/05 om 22:47:05): Ik ben benieuwd in hoeverre de finesses van die kwaliteitsabsinten nog te onderscheiden zijn binnen het geheel. Boerenverstand zou doen vermoeden dat met een goedkopere variant hetzelfde effect bereikt kan worden.
radioflux (12/19/05 om 00:14:35): Wat mij ook intrigeert, is de vraag wat er overblijft van de etherische olien, die immers tijdens distillatie met de alcohol mee worden overgehaald. Bij de bereiding van het gebraad verdampt de alcohol, en verdwijnen - neem ik aan - ook de meeste olien die absint zijn smaak geven.
Helfrich (12/19/05 om 01:05:12): Veel oliën blijven juist achter, en als ze verdampen condenseren ze meestal vrij snel. Wie ooit heeft geprobeerd absint te distilleren met een refluxkolom weet dat... (Bovendien worden veel oliën niet zozeer met de alcohol overgehaald als wel met het water, of met een damp met een bepaalde alcohol/water-verhouding.) Natuurlijk raak je door te verhitten veel kwijt, maar ziedaar het belang van marineren: de smaakbestanddelen worden geabsorbeerd door je vlees en daar komen ze niet zomaar uit. De alcohol is daarentegen dermate vluchtig dat je die altijd kwijtraakt.
Helfrich (12/19/05 om 10:21:15): Helfrich schreef: een bepaalde alcohol/water-verhouding. Verder associërend op dit thema... Daarom is het alcoholpercentage in de ketel zo belangrijk. Dat bepaalt het kookpunt en de dampsamenstelling. Een te hoog of te laag alcoholpercentage verstoort derhalve het transport van etherische oliën. Ik wil niet uitsluiten dat de zwakte van de huidige commerciële versie van de "Helfrich" daarmee samenhangt...
F@TM@N (12/19/05 om 19:20:53): Maar zoals we al geconcludeerd hadden drinken boeren hier voornamelijk jenever ik drink graag Jenever ....dus ben een boer... ;D ;D ;D ;D ;D maar ik weet nog steeds niet wat jij met Kerst eet ... ??? ??? ??? Ik ben benieuwd in hoeverre de finesses van die kwaliteitsabsinten nog te onderscheiden zijn binnen het geheel ik ben vooral benieuwd of de kruiden van Montmartre terug te proeven zijn.....
Z.v.E (12/19/05 om 19:29:02): Ik zal eens kijken of een stukje tofu ook lekkerder wordt met een scheutje La Bleue...
radioflux (12/20/05 om 01:08:34): F@TM@N schreef:
Dat bedoel ik absoluut niet te zeggen. Evenmin impliceer ik dat iemand geen boer zou mogen zijn, of geen jenever zou mogen drinken. En tenslotte: als uit A B volgt, dan betekent dat niet automatisch dat uit B A volgt. Alles in een geest van goedmoedige vriendschappelijkheid, uiteraard. ;)
Dat weet ik ook nog niet. Ik laat me graag verrassen.
F@TM@N (12/20/05 om 21:09:34): Dat bedoel ik absoluut niet te zeggen was ook cynisch bedoeld ;) Dat weet ik ook nog niet. Ik laat me graag verrassen. toch hoor ik graag wat je gegeten hebt......
Barski (12/21/05 om 18:15:18): Een scheutje La Bleue over een vanille ijscoup is ook erg lekker weet ik uit ervaring. Voor het effect kun je het ook nog kort flamberen. Op eerste kerstdag vorig jaar brandden er zo 7 ijscoupes die allemaal binnen een kwartiertje leeg waren. Zeer smakelijk om te proberen, vooral in combinatie met chocoladesaus.
radioflux (12/25/05 om 12:58:32): F@TM@N schreef: toch hoor ik graag wat je gegeten hebt...... Forel, beenham en gebakken venkel, met Ierse mede in aardewerken bekers. Maar de kerstman heeft me wel dat boekje cadeau gedaan.
Helfrich (12/27/05 om 17:29:59): F@TM@N schreef: zelfverzonnen recept gebaseerd op m`n favorieten lam en Absint Goed gegeten, dikke?
F@TM@N (12/27/05 om 17:39:11): Goed gegeten, dikke? de lamsbout was zalig .....van de absint was helemaal niks meer terug te proeven.... dus je kan hem dus beter gewoon [s]drinken[/s] gebruiken.... ;D ;D ;D
Helfrich (12/27/05 om 18:10:58): Dus toch. Jammer. Bij mij zat de absint in het zeefruit, de spoom en de witlof. Duidelijk te proeven, maar niet overheersend.
|
|